Nature Geoscience’ın Nisan 15 sayısındaki bu makale, Karakorum buzullarının son on yıllık periyotta az miktarda da olsa kütle kazandığını göstermiş.
Himalaya, Hindu-Kuş ve Karakorum bölgesindeki buzulların kütle dengesine dair bugüne kadar ciddi bir sayısal çalışma yoktu. Daha evvel yapılan bir takım çalışmalar benzer iddialarda bulunmuş ancak iddialar doğrulanamamışlardı. Bu konuda çalışmaların gelecekte daha büyük detayda süreceğini zannediyorum. Çünkü hem bu bölgedeki buzullarının beslediği akarsu sistemleri en az bir buçuk milyar insanın su ihtiyacını karşılıyor, hem de küresel ısınma (ve değişim) tartışmalarının her iki cephesi içinde aktif muharebe alanını tanımlıyor.
bi şehirclik kongresinde (ISoCaRP) danimarka-hollanda insanları küresel ısınmaya karşı planlama önlemleri adına sele karşı bildirilerini sunmuşlardı da bangladeşli bi adam söz almıştı
adamın dediği: sizin bu yaptıklarınız(o da yani evlerin subasmanını yükseltmek filan..) benim ülkemde hiçbir işe yaramaz. nüfus doygunluğu sizinkinden onlarca kat yüksek bir yerde herkesi doyuracak verimi alma sebebimiz küresel ısınma! buzullar eriyince himalayalardaki toprak bizim deltalara geliyor, bunu da düşünün, bize faydası var!