Rakaposhi (7788 m), Karakorum Dağları, Gilgit-Baltistan bölgesi, Pakistan (harita)
Rakaposhi Yerel dilde “karla kaplı” anlamına gelmektedir. 7788 metre yüksekliği ile Dünyanın en yüksek 27. dağıdır. Kuzey yüzü, yaklaşık 11.5 km mesafede 5800 metre irtifa kazanır ve büyüleyici görüntüler sunar.
Matterhorn (4478 m), Pennine Alpler, Zermatt-Valais bölgesi, İsviçre (harita)
Alpler dendiğinde akla gelen belki de en ikonik manzara Matterhorn’dur.
Aladağlar, Niğde, Türkiye (harita)

“Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak/ Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak” dizelerini anımsatır bana, güneşin son ışıklarının Batı yüzlerinde vurması ile adını alan Aladağlar. Sembolist bir şairin kalemi, empresyonist bir ressamın tuvali…
Kızılkaya (3771 m), Aladağlar, Niğde, Türkiye (harita)
Son yıllara kadar Aladağlar’ın en yüksek zirvesi Demirkazık (3756 m) olarak bilinirdi. Ancak bölgede 2008 yılında yapılan ufak çaplı bir küresel konumlandırma kampanyası ile Kızılkaya’nın yuksekliği 3771 m olarak belirlendi. Harita Genel Komutanlığı bu ölçümü tescil etmiş.
Direktaş (3510 m), Aladağlar, Niğde, Türkiye (harita)

Yedigöl platosunu kuzeybatıdan güneydoğuya doğru geçen sirrus bulutları ve onları karşılayan Direktaş

Aladağlardan batı yönüne baktığınız zaman kabaca Kuzeydoğu güneybatı istikametinde uzanır Ecemiş fayı. Erciyes’in güneyinde Sultan sazlığından başlar, kırdığı yerkabuğu boyunca Aladağlar ve Bolkar dağlarını birbirinden ayırır ve Pozantıyı geçtikten sonra güneye dönüp toros önülkesinde meçhule karışır. Fotoğrafın solunda Yelatan köyünün üzerindeki bindirme dilimlerini, arka planda solda Bolkarları tam karşıda ise Niğde masifinin yumuşak eğimli dağlarını görüyorsunuz.

Yedigöl buzul çanağı ortalama 3000 metre yükseklikte etrafı yüksek dağlarla çevrili bir sığınak gibidir. Bu fotoğtaf çanağın güneybatıdan batıya kadar olan kesimlerini, yani dörtte birlik kısmını gösteriyor.

Bu fotoğrafta ise Yedigöl çanağı kuzey’den doğu/güneydoğuya kadar alan panoramayı görüyorsunuz. Soldan sağa Emler, Demirkazık, Sematepe, Kocasarp, Çağalınbaşı, Hacer boğazı ve Kızılyar ayaklarınızın altında. Foto: Alper I. Duran

Aladağlar topoğrafyası… Bu helikopterden çekilmiş fotoğrafın yukarı kısmında ufuk çizgisine doğru solda önce Kızılkaya hemen sağında ise Demirkazık dağı görülüyor. En sağda ise Erciyes’in siluetini seçmek mümkün. Kaynak: Nedim Urcan kişisel arşivi Kaynak: Nedim Urcan kişisel arşivi
- Kızılkaya (3771 m)’nın güneybatı sırtı ve güney yüzü görülüyor.
- Matterhorn, Monte Cervino, ya da Cervin. Yalan dünyanın cenneti…
- Rakaposhi, Karakorum dağlarında ve Pakistan sınırları içinde yer alır. Yerel dilde “karla kaplı” anlamına gelmektedir. 7788 metre yüksekliği ile Dünyanın en yüksek 27. dağıdır. Kuzey yüzü, yaklaşık 11.5 km mesafede 5800 metre irtifa kazanır ve büyüleyici görüntüler sunar.
- Dağın kalbine giden yol buradan geçer.
- Yedigöl platosunu kuzeybatıdan güneydoğuya doğru geçen sirrus bulutları ve onları karşılayan Direktaş
- Karayalak vadisinin güney yamacını oluşturan Eznevit – Karasay sırt hattı
- Ortada Buyuk Demirkazik (3756 m) ve arka planda sagda Erciyes (3917 m).
- Mahserin uc atlisi: Kaldi, Lahitkaya ve Guzeller
- Foto 1. Aladağlar topoğrafyası… Bu helikopterden çekilmiş fotoğrafın yukarı kısmında ufuk çizgisine doğru solda önce Kızılkaya hemen sağında ise Demirkazık dağı görülüyor. En sağda ise Erciyes’in siluetini seçmek mümkün. Kaynak: Nedim Urcan kişisel arşivi Kaynak: Nedim Urcan kişisel arşivi
Pingback: Ufak tefek haberler | DağDelisi
Ali bey, blogunuzun 1.yaşını tebrik ederim. Öneri olarak, George Mallory dosyası olabilirmi? Teşekkürler…
Cok sagolun! Ikinci yasinda dag delisinde egzantrik kisilik mallory’yi de listeme aliyorum.
Tam da siz sonraki yazılarınızda nelere değinmenizi istediğimizi sormuşken Kızılkaya dağının fotoğrafı aklıma önceden takılmış olan bir soruyu hatırlattı bana. Siz de yazmışsınız ama ben ilk duyduğum andan beri anlayamıştım. Yüksekliği bilinen bir dağ’ın yüksekliği zamanla nasıl değişir, neden değişir ? önceden mi yanlış ölçülmüştü ? Son zamanlarda GPS olmadan hiç bir yere gitmeyen bir sürü dağcı, tırmanıcı varken son yıllardaki çıkışlarda bu neden başkaları tarafından da farkedilmedi. Jeoloji ve dağlar ile aynı anda ilgilenen birisi olarak bunu siz nasıl açıklıyorsunuz ?
Harika bir öneri, teşekkür ederim. Dağların yüksekliğinin ölçülmesi konusu bir sonraki yazımın konusu yaptım! Ölçüm tekniklerinden, ölçümün hassasiyetinden bahseder, Kızılkaya’yı da bir vaka olarak ele alırım. Sorunuzu yanıtsız da bırakmayayım: Kızılkaya’nın yüksekliği daha evvel çok hassas olmayan yöntemlerle ölçülmüş ve yüksekliği 3725 m olarak bilinegelmişti -yani dediğiniz gibi hatalı ölçülmüştü. Diyeceksiniz ki şimdi, yeni değer 3771 m, yani 50 metre fark var nasıl olur! Hepsi ölçüm yönteminin (Bunlar havadan, karadan ve uzaydan yapılabilir) hassasiyet ve kesinliğine bağlıdır. GPS harika bir teknoloji. Ancak GPS’in kaydettiği sinyal ile bu sinyallerin işlenmesi ile elde edilen konum bilgisine giden yol son derece karmaşık. İnanılmaz düzeltmeler yapılmak durumunda. GPS ölçümlerindeki hata sınırları, özellikle el GPSlerindeki düşey konum ölçümünde büyük hatalar veriyor. Bu konunun ayrıntılarına da gireyim bir sonraki yazımda.
Ayrıca sormuşsunuz, dağların yüksekliği değişebilir mi diye; Değişir, ama tektonik biçimde meydana gelmiş dağlardaki bu yükseklik miktarı, bizim gözlem yapabildiğimiz zaman ölçeğinde çok da anlamlı miktarlarda olmaz. Ancak dağ volkanik kökenliyse, patlamalar ya da patlama öncesi meydana gelen kabarmalarla değişir, ölçme tekniğinin hassasiyeti ikinci durumdaki marjinal yükselmeyi bile gözler önüne serebilmektedir.
İlginiz ve öneriniz için tekrr çok teşekkür ederim.
Teşekkür ediyorum, yazınızı bekliyorum
Pingback: Bugün dağdelisi’nin birinci yıl dönümü! | DağDelisi