Ülkemizin en yetkin dağcılarından, yurtiçinde yüzlerce yeni rotanın ilk çıkışını yapmış ve uluslararası ölçekte çok önemli tırmanışlara imza atan, sevgili dostum Tunç Fındık’ın Kaçkar Dağları Rehberi’nin geliştirilmiş ikinci basımı “Kaçkar – Verçenik Tırmanış Rehberi” başlığıyla kitapçılarda yerini aldı. 2000 yılında çıkan eski rehbere kıyasla, Tunç’un yeni rehber kitabı hem görüntü, hem de içerik bakımından oldukça farklı.
Yeni baskıyı elinize aldığınızda eskisiyle olan farkı hemen fark edebiliyorsunuz. Öncelikle kitabın ölçüleri, eskisinin iki katı büyüklükte. Bu eski baskıda Homer yayınevinin görece az kaliteli biçimde bastığı renkli fotoğraflar, yenileriyle birlikte, hak ettiği kalite ve boyutta basılmış. Ayrıca alt açıklamalar eklenerek kolay takip edilir hale gelmiş.
Kitabın İlk baskısı, biliyorsunuz, Doğu Karadeniz dağlarının Kaçkar, Verçenik, Bulut ve Altıparmak silsilelerinin tırmanış rotalarını ele alan ilk kitaptı. Yeni kitap ise sadece Kaçkar ve Verçenik bölgelerine odaklanıyor. Ancak, iki baskı arasında geçen 15 yıl içerisinde başta Tunç ve Emrah Özbay olmak üzere birçok dağcı yeni rotalar tırmanarak, bu iki bölgenin tırmanış potansiyeline büyük katkıda bulundular. Tunç, yeni baskıda kitabın hacmini neredeyse iki katına çıkartmış. Diğer taraftan, Altıparmak ve Bulut dağlarında da eski tırmanışların raporları da, bu diğer iki bölgeyi çok daha teferruatlı anlatan bir rehber kitabın ihtiyacını değerlendirmeyi de beraberinde getirdi.
Geçmiş baskısında olmayıp burada kendine yer bulan bölümler arasında Kaçkar isminin etimolojisi ile Kaçkar dağlarının dağcılık tarihçesine dair kısa iki bölümü de bulabilirsiniz. Kitabında benim hazırladığım bu iki bölüme yer ayıran Tunç’a çok teşekkür ediyorum. Önceki baskıda yer alan basit krokilere bu kitapta yer ayrılamamış. Bunun temel nedeni kapsamlı bir harita planının kitapla eş zamanlı olarak tamamlanamamış olması. Diğer taraftan, Kate Clow’un Kaçkar bölgesinde yürüyüşleri detaylı olarak anlattığı kitabın harita eki, bu açığı şimdilik kapatır niteliktedir. Hiçbir rehber kitap eksiksiz değildir. Dolayısıyla, bir sonraki baskıda görmek ya da düzeltilmesini talep ettiğimiz bilgileri gerekçeleriyle birlikte yazara (tarih bölümü için de bana) iletmek gerekiyor.
Kitapla birlikte bölgeye keşif ve tırmanışların artmasını umuyorum. Bu vesileyle, yeni rotaların çıkılması ve çok yüksek bir dağcılık potansiyeline sahip Kaçkar ve Verçenik bölgelerinin, dağcılar ve doğa sporu tutkunları için de daha çok sahiplenilmesini temenni ediyorum. İleriki yıllarda Tunç’tan sadece Altıparmak bölgesine ait bir rehber kitabı da bekliyoruz. Bu rehber kitabı da tüm doğa sever ve dağcılara tavsiye ediyorum. Kaçkar dağlarının, şu ana kadar hazırlanmış en nitelikli rehberini bize kazandırdığı için ayrıca teşekkürü borç biliyorum. Tabii ki, bu teşşekğr o rotaları bizzat ilk çıkışlarını yapmasını da içeriyor!
Son söz olarak; kitap 2014 Ağustos ayında Muğla’da dalış yaparken hayatını kaybeden, Türkiye’nin yetiştirdiği en yetenekli yeni nesil dağcılardan Emrah Özbay’a adanmış. Emrah ile bu rehber kitapta yer alan iki tırmanışını tamamladıktan sonra, Kavron yaylası Şahin’in kahvesinde tanışmıştım. Öyle çok uzun da vakit geçirmemiştik beraber. Yarım saat anca sohbet etmiştik. Bazı insanlar vardır, hemen kanınız ısınır ya… İşte öyle bir insandı Emrah. İyi kalpli ve müsekkin bir insan.
KAÇKAR. Kaçkar – Verçenik Tırmanış Rehberi. Tunç Fındık. 208s., Alter Yayıncılık. 2015